Teknoloji

Görev başarılı: Güneş enerjisi ilk kez uzaydan Dünya’ya aktarıldı

Bir yıl süren görevin ardından, enerjinin uydu aracılığıyla Dünya’ya iletilmesi konusunda çığır açan test başarıyla tamamlandı.

Space Solar Power Gösterici (SSPD-1) projesi, ticari ölçekte güneş enerjisinin toplanıp kablosuz olarak Dünya’ya iletilmesinin mümkün olup olmadığını test etmek amacıyla geçen yıl 3 Ocak’ta başlatılmıştı.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden (Caltech) kişilerin önderlik ettiği bu misyon, güneş enerjisini Dünya’ya iletmek için gereken temel teknolojileri test etmeyi amaçlayan üç önemli deneyi başarıyla gerçekleştirdi.

Bu deneyler, origami sanatından ilham alan yenilikçi bir güneş paneli yapısının, çeşitli hücre tasarımlarının ve bir mikrodalga vericinin test edilmesini içeriyordu.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var

Caltech, bu görevin uzay güneş enerjisinin geleceğinin belirlenmesine yardımcı olacağını söyledi ancak çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu konusunda da uyardı.

Caltech lideri ve fizik profesörü Thomas Rosenbaum şunları söyledi:

Uzaydan ticari oranlarda ışınlanan ve dünyayı aydınlatan güneş enerjisi hâlâ gelecekteki bir olasılıktı. Ancak bu kritik görev, bunun ulaşılabilir bir gelecek olabileceğini gösterdi.

Ülkeler uzay gücü için harekete geçti

Geçtiğimiz yıl, Japonya’nın uzay ajansı JAXA, 2025 yılına kadar uzaya ticari ölçekli güneş enerjisi panelleri kurmayı planladığını açıklarken, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da Solaris programı aracılığıyla bir geliştirme projesi kurmayı hedefliyor.

Araştırmacılar, bu teknolojinin ticari açıdan uygun bir seçenek olarak görülmesi için bazı önemli zorlukların aşılması gerektiğini belirtiyor.

Bunlar arasında malzeme maliyetlerinin azaltılması ve panellerin uzay radyasyonuna karşı daha dayanıklı hale getirilmesi yer alıyor.

Bu zorlukların aşılması, bu teknolojinin yaygın kullanımının önünü açabilir.

hayraboluajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu